Από τα τετ α τετ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τους Ευάγγ. Βενιζέλο, Αν. Λοβέρδο, Αν. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδη, Χρ . Παπουτσή Μ. Παπαϊωάννου και Μ. Χρυσοχοΐδη, αν και ουδείς αποκόμισε τη βεβαιότητα ότι ο Γ. Παπανδρέου θα αποχωρήσει, τα κορυφαία στελέχη «εισέπραξαν» -σύμφωνα με πληροφορίες- το κλίμα πως προτίθεται να διευκολύνει τις αναγκαίες διεργασίες, με γνώμονα να μην κινδυνέψει η σταθερότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου και οι στόχοι που καλείται να υλοποιήσει, αλλά ούτε και η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Με βάση τις συζητήσεις αυτές, χρονικά οι όποιες εξελίξεις ως προς τις αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας του ΠΑΣΟΚ, τοποθετούνταν από τους συνομιλητές του κ. Παπανδρέου στα μέσα Δεκεμβρίου και οπωσδήποτε μετά την άρση της εκκρεμότητας με την καταβολή της έκτης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Πάντως χθες το απόγευμα και ως απάντηση στα δημοσιεύματα, τις εκτιμήσεις, τις πληροφορίες και τις ερμηνείες που πυροδότησαν οι επαφές αυτές, ήρθε η γραπτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στην οποία αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δεν βρίσκεται σε φάση... αποχώρησης.
Αντιθέτως, όπως τονίζεται, «ενδιαφέρεται για την ομαλή εξέλιξη, τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναλάβει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών όρων και προϋποθέσεων για την αλλαγή του πολιτικού, διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου». Στην ίδια ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει ως «προτεραιότητα» τη σταθερή πορεία της κυβέρνησης, της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και αιχμηρά προστίθεται πως «οτιδήποτε άλλο όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων».
Συνέπεια Ο κ . Παπανδρέου εμφανίζεται να υπενθυμίζει σε όλους πως απαιτείται συνέπεια και συγκέντρωση όλων των δυνάμεων της χώρας στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης - 27ης Οκτωβρίου και ικανοποίηση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύναψη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Η συζήτηση για το δέον γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως των διαθέσεων του κ. Παπανδρέου συνεχίζεται σε όλο το εύρος των στελεχών του κόμματος, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το «ασθενές» ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η «διαρχία», κάτι που θα ικανοποιούσε και τις βλέψεις του κ. Παπανδρέου σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. «Το σχήμα `άλλος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός' είναι μία πρόταση εκτός τόπου και χρόνου. Είναι προϊόν μηχανιστικών προσεγγίσεων» δηλώνει επ' αυτού ο Ηλίας Μόσιαλος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος συμπλέει εδώ και λίγο καιρό με την τρόικα Διαμαντοπούλου-Λοβέρδου-Ραγκούση.
Η λύση της «διαρχίας» αποκηρύσσεται και από άλλα στελέχη, καθώς θεωρούν ότι δεν προσφέρει καθαρή απάντηση στο πρόβλημα του κόμματος και λειτουργεί a priori υπονομευτικά για τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Την υπόδειξη «ό,τι έκανε με την κυβέρνηση να κάνει και με το κόμμα» διατύπωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Αργύρης, την ώρα που ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι εκείνος που θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες. «Ο κ. Παπανδρέου έχει εκλεγεί πρωθυπουργός μέχρι το 2013», θυμίζει ο κ. Καρχιμάκης και αφήνει αιχμές για «συμφέροντα που επενδύουν στον διαμελισμό του πολιτικού συστήματος, στον κατακερματισμό της παράταξης και της κυβέρνησης, προκειμένου να λαθροβιούν μεταξύ ασύδοτου και ανεξέλεγκτου».
Η πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως π.χ. ο Π. Γερουλάνος, ο Νάσος Αλευράς, ο Κ. Καρτάλης κ.ά. ανησυχούν περισσότερο για την ιδεολογία και την πολιτική φυσιογνωμία με την οποία θα πάει το κόμμα στις κάλπες. Στον ίδιο άξονα και ο Ανδ. Μακρυπίδης δηλώνει ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για τα πρόσωπα. Ενώ τόσο ο Ανδ. Λοβέρδος όσο και οι Γιάννης Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούν ότι η όποια συζήτηση περί φυσιογνωμίας και προσώπων στο ΠΑΣΟΚ έπεται της προσπάθειας να καταβληθεί η έκτη δόση και να σταθεροποιηθεί η χώρα.
«Αναστάτωση» «Oποιος σήμερα θέτει θέμα να μείνει ή να μη μείνει ο πρόεδρος, κάνει λάθος», επαναλαμβάνει σταθερά ο υπουργός Υγείας, που θεωρεί πως «αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει αναστάτωση στην κυβέρνηση και συνεπώς στη χώρα», ενώ εκτιμά ότι «μετά την καταβολή της 6ης δόσης, υπάρχει χρόνος για να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ όσα χρειάζεται η παράταξη με κριτήριο το συμφέρον της χώρας». Στον ίδιο άξονα ο Γ. Ραγκούσης πιστεύει ότι πριν την όποια εσωτερική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η έκτη δόση και να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, ενώ προειδοποιεί πως «όσοι νομίζουν ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί με επανατοποθέτηση της ηγετικής πυραμίδας του ΠΑΣΟΚ πλανώνται πλάνην οικτρά». Λάθος θεωρεί την έγερση ζητήματος ηγεσίας και ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη «ΗτΣ», γιατί πέρα από τον αυτονόητο σεβασμό στο Γ. Παπανδρέου που κράτησε τη χώρα όρθια τα τελευταία δύο χρόνια και θυσίασε το αξιώμά του «όταν καίγεται το συλλογικό μας σπίτι» η κοινωνία δεν θα συγχωρέσει την ομφαλοσκόπηση.
Προτεραιότητα Στην ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει ως «προτεραιότητα» τη σταθερή πορεία της κυβέρνησης, της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και αιχμηρά προστίθεται πως «οτιδήποτε άλλο όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων».
Σενάρια Ο κ . Παπανδρέου εμφανίζεται να υπενθυμίζει σε όλους πως απαιτείται συνέπεια και συγκέντρωση όλων των δυνάμεων της χώρας στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης - 27ης Οκτωβρίου
Ιδεολογία Η πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως π.χ. ο Π. Γερουλάνος, ο Νάσος Αλευράς, ο Κ. Καρτάλης κ.ά. ανησυχούν περισσότερο για την ιδεολογία και την πολιτική φυσιογνωμία με την οποία θα πάει το κόμμα στις κάλπες.
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου