Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ανασφάλιστοι τρεις στους δέκα εργαζομένους



«Ακλόνητη» στο 30% παραμένει η ανασφάλιστη εργασία όπως έδειξαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ το μήνα Οκτώβριο. Σε σύνολο 1.762 επιχειρήσεων που ελέχθηκαν διαπιστώθηκε ότι οι 98 δεν διέθεταν καν Αριθμό Μητρώου Εργοδότη στο ΙΚΑ (!) ενώ από το σύνολο των 5.563 απασχολουμένων, οι 1.667 (1.032 Ελληνες και 645 αλλοδαποί) δηλ. το 30% ήταν ανασφάλιστοι. Το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών ήταν 35,90% και το αντίστοιχο των Ελλήνων 27,2% και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν άμεσα έφτασαν τα 928.500 ευρώ.

Εισφοροδιαφυγή Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη οικονομική «αιμορραγία» των Ταμείων (χάνουν πάνω από 8 δισ. ευρώ το χρόνο) από την εκτεταμένη και εμμένουσα εισφοροδιαφυγή και παρά τις ελλείψεις προσωπικού (το ΣΕΠΕ έχει 260 θέσεις λιγότερες, λόγω των νέων περικοπών στο Δημόσιο) ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος και ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρης προειδοποίησαν ότι «οι έλεγχοι θα ενταθούν με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ». Με βάση τον προγραμματισμό των δύο φορέων, οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις:

Αμεσα θα συνδυαστούν με απευθείας διασταυρώσεις στοιχείων από τις ΔΟΥ (με βάση το νέο νόμο του ΣΕΠΕ οι ελεγκτές της ειδικής υπηρεσίας και οι επιθεωρητές εργασίας αποκτούν πρόσβαση σε όλα τα φροολογικά στοιχεία, ακόμη και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραβατών) και

Από την 1η Μαρτίου του 2012 θα συμπεριλάβουν τον έλεγχο, σε μηναία βάση, των εισφορών, των μισθών και του αποδιδόμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών που θα καταβάλλονται ενιαία μέσω τραπεζών, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. 

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου