Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση μισθών σχεδιάζει το 70% των επιχειρήσεων



To 70% των 2.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας σχεδιάζουν να μειώσουν τις αποδοχές του προσωπικού τους, το 28% να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζόμενων, ενώ πάνω από το 52% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση πωλήσεων το επόμενο δωδεκάμηνο, μετά από σωρευτική πτώση της τάξης του 20% τα 2009 και το 2010. Ταυτόχρονα οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 50%.

Τα στοιχεία αποκαλύπτει έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου και αφορούν όχι μόνον τις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 3.000 εργαζόμενους, αλλά και αυτές που στην πλειονότητά τους είναι εξαγωγικές και πραγματοποίησαν κέρδη το 2010.

«Στο οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας των τελευταίων δύο χρόνων προστέθηκε τώρα και η έλλειψη εμπορικής πίστης για τη χώρα και τις επιχειρήσεις, που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής κατά την παρουσίαση της έρευνας, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αν αποτύχει η προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας η οικονομική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση.

Το διάστημα Από την έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2011 με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Αθηνών και της Public Issue προκύπτει πως η οικονομική κρίση επηρεάζει το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας. Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αρκετά εκτεθειμένες στην έλλειψη ρευστότητας κυρίως λόγω του αντίστοιχου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους (48%) αλλά και λόγω της περιορισμένης έως ανύπαρκτης χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα (36,5% των επιχειρήσεων).

Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού είναι καθοριστική στον κατασκευαστικό κλάδο - πάνω από το 60% των κατασκευαστικών εταιριών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Στον τομέα αυτό παρατηρείται η μεγαλύτερη έκθεση στην κρίση, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, του περιορισμού των πληρωμών/εργασιών από βασικό πελάτη, το Δημόσιο.

Οι επιχειρήσεις μεταποίησης αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας λόγω αμεσότερων πληρωμών σε προμηθευτές εξωτερικού και πίεσης από ανταγωνιστές χαμηλού κόστους, ενώ η μετατόπιση του αγοραστικού προτύπου σε φθηνότερες κατηγορίες αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες γα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Η γραμμή άμυνας των επιχειρήσεων για το επόμενο δωδεκάμηνο εστιάζεται στη «συγκράτηση-μείωση μισθών», όπως απαντά το 69% των επιχειρήσεων, οι περικοπές σε πριμ/έμμεσες παροχές (43%), η μείωση τιμών (34%), η προσαρμογή του χρόνου εργασίας (34%) και η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων (28%). Οσες επιχειρήσεις είναι εξαγωγικές εμφανίζουν υψηλότερες αντοχές στην κρίση καθώς υποκαθιστούν μέρος των απωλειών του τζίρου τους από την εγχώρια αγορά.

Αύξηση Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις που περιμένουν αύξηση πωλήσεων για το 2011 είναι το 54% των εξαγωγικών επιχειρήσεων, το 87% όμως αυτών δηλώνουν ότι η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 10%. Μόνον το 45% από τις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Για τη μεταποίηση πάντως το ποσοστό αυτό φθάνει στο 70%. Στις εξαγωγικές επιχειρήσεις οι εξαγωγές αποτελούν κατά μέσο όρο το 30% του τζίρου τους.

Συνολικά, την περίοδο 2010/09 οι επιχειρήσεις του δείγματος εμφανίζουν μείωση πωλήσεων 11% και εκτιμούν περαιτέρω μείωση κατά 7% το 2011. Το 52,3% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα κλείσει τη φετινή χρονιά με μείωση πωλήσεων και μόνον το 10% περιμένει αύξηση.

Επενδυτικά σχέδια Στον τομέα των επενδύσεων, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων μειώνεται κατά 50% και σε αξία κατά 40%. Στη μεταποίηση η μείωση των επενδύσεων φθάνει στο 29%. Την περίοδο 2009-2010 οι επενδύσεις των εταιρειών του δείγματος έφθασαν στα 5,16 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το 73% των επιχειρήσεων που επενδύουν στη διετία 2011-2012 είχαν κέρδη το 2010, ότι οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ το 2011-2012 είχαν κάνει μεγάλες επενδύσεις το 2009-2010 και ότι το 63% όσων επενδύουν άνω του 1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2012 εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους φέτος θα αυξηθούν ή θα μείνουν σταθερές.

«Bουτιά» στην οικοδομή Nέα «βουτιά» σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Aύγουστο. Oι νέες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν 14,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ με βάση τον οικοδομικό όγκο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 11,4%.

Σε επίπεδο οκταμήνου Iανουαρίου - Aυγούστου, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών υποχώρησε κατά 30,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ ο οικοδομι­-κός όγκος μειώθηκε κατά 37,3%.

Εμπορική πίστη «Στο οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας των τελευταίων δύο χρόνων προστέθηκε τώρα και η έλλειψη εμπορικής πίστης για τη χώρα και τις επιχειρήσεις, που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής.

Κοινωνική κρίση Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αν αποτύχει η προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας η οικονομική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση.

Μεταποίηση Οι επιχειρήσεις μεταποίησης αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας λόγω αμεσότερων πληρωμών σε προμηθευτές εξωτερικού και πίεσης από ανταγωνιστές χαμηλού κόστους.



Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου