Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το "σπάσιμο" των δακτύλων: μια νευρική συνήθεια

 Το να «σπας» τις αρθρώσεις των δαχτύλων οδηγεί σε αρθρίτιδα (Image © SIPHIWE SIBEKO/Getty Images))

Συνήθεια: κρακ κρακ κρακ… Σε ανύποπτες στιγμές είτε στο χώρο εργασίας είτε σε άλλες κοινωνικές μας συναναστροφές όλοι έχουμε ακούσει το θόρυβο που προκαλείται όταν κάποιον «σπάει» τα δάχτυλα του. Γνωστός ο θόρυβος για τους περισσότερους αλλά σχεδόν άγνωστες οι βλάβες που προκαλούνται σε μακροπρόθεσμο χρόνο.

Το ερέθισμα που δέχεται ο εγκέφαλος μας ακούγοντας αυτό τον ήχο το μεταφράζει ως κάτι το οποίο σπάει. Στην πραγματικότητα δεν σπάει κάτι, ο ήχος αυτός είναι απόρροια της έκλυσης αερίων που βρίσκονται στις αρθρώσεις. Τα άτομα τα οποία «σπάνε» τα δάχτυλα τους νιώθουν εκείνη τη στιγμή ότι απελευθερώνουν συσσωρευμένη ενέργεια αλλά και ένα είδος μικρού τεντώματος, και χαλάρωσης.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι το εξής: η ένωση της άρθρωσης στο περικάρπιο περιέχει ένα υγρό, που περιέχεται στη μεμβράνης της άρθρωσης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της λίπανσης και τροφής στο σημείο αυτό. Το υγρό αυτό περιέχει υγροποιημένα αέρια όπως οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα. Τη στιγμή που κάποιος κάνει το λεγόμενο «σπάσιμο» στα δάχτυλα πιέζει τις ενώσεις, μειώνεται η πίεση μέσα στην άρθρωση και αυτό δημιουργεί τον ήχο που ακούμε αλλά δεν είναι παρά η ξαφνική έκλυση των παραπάνω αερίων. Γίνεται περίπου η ίδια διαδικασία όπως όταν ανοίγουμε το μπουκάλι μιας σαμπάνιας και πετάγεται ο φελλός.

Αποτέλεσμα: παρά τον αποκρουστικό και για κάποιους ανατριχιαστικό θόρυβο που προκαλείται από το «σπάσιμο των δαχτύλων» το πιο εκνευριστικό είναι κυρίως όταν προκαλούμε το θυμό στα άτομα του οικογενειακού και φιλικού μας περιβάλλοντος. Άτομα τα οποία επιδίδονται σε αυτή τη συνήθεια κάνουν αυτή την κίνηση τουλάχιστον 200 φορές τη μέρα, περιμένοντας αρκετή ώρα να διανεμηθεί το υγρό πάλι στα δάχτυλα. Έρευνες δείχνουν πως αυτή η κίνηση αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας αρθρίτιδας με τα χρόνια.

Πάντως τα καλά νέα είναι πως τα μικρά παιδιά τείνουν να εξαλείψουν το φαινόμενο και δεν μιμούνται την κακή συνήθεια των γονέων τους. Τώρα όσων η δουλειά ή ο γάμος κινδυνεύει να διαλυθεί επειδή η υπομονή των συνεργατών ή του/της συντρόφου έχει προ πολλού εξαντληθεί, καλό θα είναι να συμβουλευτούν ένα ειδικό θεραπευτή και να απαλλαγούν σύντομα.



Πηγή: Light Life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου