Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται η κομποστοποίηση!




Τη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων που μπορεί να μειώσει μέχρι και 60% τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν από την επόμενη χρονιά οι δήμοι της Αθήνας και της Κηφισιάς. 


Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στον διαχωρισμό των βιοαποικοδομήσιμων αστικών απορριμμάτων στην πηγή που παράγονται, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εστίασης. Από τους πρώτους μήνες του 2012, ο δήμος Αθηνών θα τοποθετήσει εκατοντάδες κάδους, καφέ χρώματος, σε δύο από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές της πρωτεύουσας, το Γκάζι και τα Ανω Πατήσια, στοχεύοντας να εντάξει τους Αθηναίους για πρώτη φορά σε ένα οργανωμένο σύστημα δημοτικής κομποστοποίησης. 

Σε μια παραλλαγή του προγράμματος, ο δήμος Κηφισιάς πρόκειται να μοιράσει ατομικούς, αλλά και... οικογενειακούς καφέ κάδους, σε διάφορες γειτονιές που χαρακτηρίζονται από διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια, από την «ακριβή» Εκάλη, μέχρι τη «φθηνότερη» Κάτω Κηφισιά. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2015 και καθ’ όλη τη διάρκειά του θα παρακολουθείται από τους ειδικούς επιστήμονες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το στοίχημα του πιλοτικού προγράμματος είναι η αξιοποίηση των αποβλήτων, τα οποία αφομοιώνονται από τη φύση, όπως τα αποφάγια και τα κηπευτικά απόβλητα. Αν και σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. η κομποστοποίηση των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων αγγίζει το 40%, στην Ελλάδα παραμένει στο ισχνό ποσοστό του 2%. 

Ζωηρό ενδιαφέρον

«Επιλέξαμε τα Ανω Πατήσια επειδή είναι μια χαρακτηριστική αθηναϊκή γειτονιά με κατοικίες και το Γκάζι λόγω της ανάπτυξης δεκάδων επιχειρήσεων εστίασης τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηνών, Ανδρέας Βαρελάς, που εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι πολίτες της πρωτεύουσας θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για κομποστοποίηση: «Πολίτες μας παίρνουν τηλέφωνο και μας καλούν να βάλουμε τους καφέ κάδους στις γειτονιές τους». «Οι καφέ κάδοι είναι ένα πρόγραμμα που θέλουμε να παραμείνει και να επεκταθεί και μετά την πιλοτική του εφαρμογή, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιοποίησης απορριμμάτων», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης. 

Οι καφέ κάδοι των φυσικών σκουπιδιών θα αδειάζονται κάθε μέρα από ειδικά απορριμματοφόρα και το περιεχόμενο θα καταλήγει στις εγκαταστάσεις της ειδικής μονάδας κομποστοποίησης, που βρίσκεται στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι γραμμές παραγωγής του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης δέχονται σήμερα μόνο κλαδέματα που προέρχονται από δημοτικές εργασίες και το χαμηλής ποιότητας κομπόστ που χρησιμοποιείται για την ταφή των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ. «Αντί για αυτό, μπορούμε να παράγουμε υψηλής ποιότητας κομπόστ και να περιορίσουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ κατά περίπου 60%, που είναι το ποσοστό των βιοαποικοδομήσιμων απορριμμάτων κάθε νοικοκυριού», δηλώνει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, Μαρία Λοϊζίδου. Η καθηγήτρια του ΕΜΠ θα είναι επικεφαλής των ερευνών που θα γίνουν για τη βιωσιμότητα του συστήματος, με στόχο το κομπόστ που θα παράγεται να είναι υψηλής ποιότητας και να αποδίδει κέρδη στους δήμους. 


Πηγή: topeiraxtiri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου