Μια χώρα με χίλια πρόσωπα και κυρίως με δυνατή ψυχή! Αγρια ζώα και ωραίοι άνθρωποι ζουν εναρμονισμένα σε έναν μοναδικό, φυσικό παράδεισο. Ο Κώστας Κουκούλης, Ελληνοαφρικανός με καταγωγή από τη Σάμο, ζει σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο, την Τανζανία, με μοναδική του έγνοια την προστασία του περιβάλλοντος και απώτερο σκοπό την υποστήριξη των λιγοστών κατοίκων της περιοχής.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Μπουρούντι. Εδώ στη δεκαετία του 1930 υπήρχαν περισσότεροι από τριάντα ομογενείς, οι οποίοι ασχολούνταν με το εμπόριο και τις οικοδομές. «Επίσημες γλώσσες ήταν η γαλλική και η κιρούντι, αλλά χαίρομαι να μιλάω ελληνικά και σουαχίλι. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι είμαι Ελληνας» λέει.
Μια ΜΚΟ για την Τανζανία
Ο Κώστας Κουκούλης όχι μόνο λατρεύει την ήπειρο που τον μεγάλωσε αλλά προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσει τους ανθρώπους και τη φύση της ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Το όνειρό του αυτό μετουσιώθηκε στον SANA, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Τανζανία, ο οποίος ιδρύθηκε για να ενοποιήσει τις προσπάθειες ανθρώπων που μοιράζονται κοινές αξίες, την αγάπη και τον σεβασμό προς τη φύση.
Ο Κώστας έχει ήδη βοηθήσει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια τόσο μεμονωμένους ανθρώπους στο Μπουρούντι και την Τανζανία όσο και ολόκληρη την κοινότητα του χωριού Σααντάνι, δίπλα στο οποίο βρίσκεται η βασική επιχείρησή του, το Saadani Safari Lodge, το μοναδικό ξενοδοχείο μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Σααντάνι.
«Από το 1994 έως το 1999 πήγαινα εκεί για σαφάρι» λέει ο Κώστας Κουκούλης, εξηγώντας μας τη γνωριμία του με τον τόπο αυτόν και συνεχίζει: «Κάποια στιγμή, έμαθα ότι υπάρχει ένα μέρος όπου οι ελέφαντες κολυμπούν στον Ινδικό ωκεανό και θέλησα να το επισκεφτώ. Ηταν το περίφημο Σααντάνι, μια εκπληκτική περιοχή, με απίστευτη φυσική ομορφιά. Εμεινα σε ένα μέρος όπου υπήρχε σαβάνα. Είδα από δελφίνια και ιπποπόταμους μέχρι κροκόδειλους, γνώρισα τους Μασάι και τους Σουαχίλι που ζούσαν με το ψάρεμα και ερωτεύτηκα αυτό το χωριό. Ετσι, το 2001 αποφάσισα να μείνω μόνιμα εκεί».
Σχολείο και Ιατρικό Κέντρο
Αναφερόμενος στους στόχους του SANA εξηγεί ότι προσπαθούν «να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα που εξασφαλίζουν εναλλακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές λύσεις. Η βιοκαλλιέργεια, για παράδειγμα, είναι ένα πρότζεκτ που υλοποιείται στο Ματιπβίλι υπό την εποπτεία του Thomas Wouters, γεωπόνου από το Βέλγιο, ο οποίος προσχώρησε στον SANA τον Απρίλιο του 2010 για να συμβάλει με τις γνώσεις και την εμπειρία του στην επιτυχία του έργου. Στόχος του πρότζεκτ είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας και ειδικά των γυναικών του χωριού Ματιπβίλι μέσω της βιώσιμης αξιοποίησης των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους, γόνιμη γη και νερό δίπλα στην περιοχή που υλοποιείται το έργο. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ χρησιμοποιούνται βιολογικά λιπάσματα, καθώς και παρασιτοκτόνα που είναι φιλικά προς το έδαφος και χωρίς παρενέργειες».
Ο SANA σε συνεργασία με το Saadani Safari Lodge καταβάλλουν προσπάθειες για να υποστηρίξουν επίσης το δημοτικό σχολείο του χωριού Σααντάνι. «Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η εξασφάλιση επαρκούς εκπαιδευτικής υποδομής για τους μαθητές του σχολείου, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό, όπως βιβλία, γραφική ύλη και εκπαιδευτικά βοηθήματα».
Ακόμα ο SANA έχει αναλάβει την πρωτοβουλία ανέγερσης Ιατρικού Κέντρου στο χωριό Gongo, που βρίσκεται στην περιοχή Bagamoyo. «Το Ιατρικό Κέντρο θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, που ταλαιπωρεί τους
κατοίκους. Το Ιατρικό Κέντρο θα καλύψει επίσης τις ανάγκες των επισκεπτών και του προσωπικού στα θέρετρα της περιοχής».
Επίγειος θεός
Για τους κατοίκους του Σααντάνι ο 45χρονος Ελληνας είναι ένας επίγειος θεός. Ο ίδιος λέει: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι η οικογένειά μου. Ζω μαζί τους, τρώμε το ίδιο φαγητό, έχουν αρχίσει να βλέπουν και τα αποτελέσματα, ήδη τα παιδιά τους σπουδάζουν, οπότε έχουμε γίνει μια οικογένεια. Με θεωρούν πια δικό τους άνθρωπο, όπως κι εγώ αυτούς».
Στην Ελλάδα έρχεται σπάνια, περίπου κάθε δύο χρόνια, για να επισκεφθεί τους γονείς του. Ο αδελφός του Γιώργος είναι επιχειρηματίας και πρόξενος της Ελλάδας στο Μπουρούντι, όπου κατοικεί με την οικογένειά του. Ο Κώστας έχει αφιερώσει τη ζωή του στο όραμά του και είναι αφοσιωμένος στη στήριξη των οικογενειών της μακρινής Τανζανίας. «Γι’ αυτό δεν έχω παντρευτεί» λέει και συνεχίζει: «Εδώ, αφιερώνω ακόμη και τον ελεύθερο χρόνο μου. Είναι θυσία, αλλά το ’χω πάρει απόφαση πως αυτή είναι η ζωή μου!».
Πηγή: kala-nea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου