Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δημιουργοι της Puma και Adidas ήταν αδέλφια και ... ναζί !

Η ιστορία ξεκινάει το 1924 όταν τα δύο αδέλφια Άντολφ (Άντι) Ντάσλερ (1900 - 1978) και Ρούντολφ Ντάσλερ (1896 - 1974) ξεκίνησαν να φτιάχνουν αθλητικά παπούτσια στο πλυσταριό του σπιτιού τους, στο Χερτζοχενάουραχ της Βαυαρίας.Μετά από δύο χρόνια ιδρύουν εταιρεία με την επωνυμία Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Εργοστάσιο Υποδημάτων Αδελφών Ντάσλερ).
 

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο έγιναν μέλη του κόμματος του Χίτλερ όταν αυτός ανήλθε στην εξουσία. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ο Ρούντολφ συνελήφθη από αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι τον υποπτεύθηκαν ως μέλος των SS. Ο Ρούντολφ θεώρησε ότι ο αδερφός του τον κάρφωσε, αφού δεν τα πηγαίναν και πολύ καλά.

Με τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου τα δύο αδέλφια λόγω πολιτικών,επιχειρηματικών και πολλών άλλων διαφορών συγκρούονται και χωρίζουν, δημιουργώντας ο καθένας τη δική του επιχείρηση. 

Έτσι το 1948 ο Άντι Ντάσλερ ίδρυσε την ADIDAS (Adi Dassler) και ο Ρούντολφ Ντάσλερ τη RUDA (Rudolf Dassler), η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε PUMA εμπνευσμένος από την ταχύτητα και την ορμή του πάνθηρα. Η έδρα των δύο επιχειρήσεων ήταν το το Χερτζοχενάουραχ της Βαυαρίας. Τέτοια ήταν η επιρροή των Ντάσλερ στη γενέθλια πόλη τους που ο χωρισμός των δύο αδελφών επέφερε και ρήξη στην κοινότητα. Ο κάθε κάτοικος και μαγαζάτορας έπρεπε να διαλέξει στρατόπεδο. Ή με τον Αντι ή με τον Ρούντι.. Το Χερτζοχενάουραχ χωρίστηκε στα δύο, ακόμη και οι φανέλες των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων είχαν ως διακριτικά τα μοτίβα των δύο εταιρειών. 


Τα δύο αδέρφια, αν και ζούσαν στην ίδια πόλη, δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ, και ακόμα και πριν πεθάνουν είχαν ζητήσει να θαφτούν όσο γίνεται πιο μακριά ο ένας από τον άλλον, όπως και έγινε.  

Όσον αφορά στα προσωπικά της οικογενείας Ντάσλερ, οι διαφορές στους κόλπους της άρχισαν να γεφυρώνονται μετά τον θάνατο των δύο αδελφών Άντι και Ρούντολφ. Την αρχή έκανε ο εγγονός του Ρούντολφ, Φρανκ Ντάσλερ, οποίος δούλεψε και στις δύο επιχειρήσεις (ADIDAS και PUMA), ενώ ίδρυσε ένα κοινό οικογενειακό μουσείο στο Χερτζοχενάουραχ. Σήμερα κανείς από την οικογένεια Ντάσλερ δεν συμμετέχει στη διοίκηση τόσο της Adidas όσο και τη Puma.
 [πηγές: www.wikipedia.org
www.sansimera.gr
]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου