Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2010 : Εσύ αποφασίζεις ...

Αν η ελευθερία και η ισότητα γεννήθηκαν στη σκέψη κάποιου ανθρώπου στην πράξη μπορούν να βρεθούν στη Δημοκρατία, όπου όλοι οι ανθρώποι έχουν την ίδια ευθύνη για τα κοινά...
"Αριστοτέλης" 

Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά μπορεί να γίνει κυρίως ασκώντας τα δύο βασικότερα δικαιώματα του στη δημοκρατία, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Δυστυχώς, τη σήμερον ημέρα, το δεύτερο μπορεί να το ασκείσει μόνο μια μικρή μερίδα πολιτών (που συνήθως είναι πιο εύποροι οικονομικά, πιθανό να έχουν άμεση συγγενική σχέση με άτομα που ήδη ασχολούνται με τα κοινά ή ακόμα ακόμα να είναι άτομα δημοφιλή και αναγνωρίσιμα λόγω του επαγγέλματος τους).
Οπότε εκ των πραγμάτων ο δάσκαλος, παραδείγματος χάριν, του σχολείου της γειτονιάς μας που παρ' όλο που αγαπάει πολύ τον τόπο του, τον γείτονά του, έχει αξίες και αρχές και φροντίζει να τις  μεταδόσει στους μαθητές και τα παιδιά του και ονειρεύεται για αυτά μια υγιή κοινωνία, μάλλον δεν έχει και πολλές πιθανότητες να συμμετάσχει ενεργά στα κοινά.. Για αυτή την κατάσταση ευθυνόμαστε εμείς και μόνο εμείς οι πολίτες, και δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν μάθουμε να ασκούμε σωστά το δικαίωμα του εκλέγειν.
Το ερώτημα όμως είναι πως μπορούμε να ασκείσουμε σωστά αυτό μας το δικαίωμα όταν δεν ξέρουμε  καν ποιον ψηφίζουμε! Και δεδομένου του καιρού που ζούμε, με όλα αυτά τα κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής μας σε όλα τα επίπεδα, όλα αυτά τα σκάνδαλα, που άλλα αποκαλύπτονται και άλλα όχι, και έχουν να κάνουν με εκατομμύρια ευρώ όταν μια οικογένεια προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 1000 ευρώ, η ευθύνη μας για τον ποιον θα ψηφίσουμε για να διοικήσει τον δήμο μας, την περιφέρειά μας, την χώρα μας γίνεται όλο και μεγαλύτερη. 
Στις 7 Νοεμβρίου, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μας δίνετε η ευκαιρία να κάνουμε την κίνησή μας εκλέγοντας ελεύθερα, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας μας και του ελληνικού λαού, και όχι το προσωπικό συμφέρον του καθενός. Ψηφίζω ελεύθερα και υπέυθυνα σημαίνει ερευνώ, μελετώ, κρίνω και ψηφίζω. Μια διαδικασία που ίσως κουράζει ή αφήνει αδιάφορους όσους δεν ασχολούνται με τα πολιτικά, που όμως είναι άκρως σημαντική για το μέλλον μας ή ακόμα χειρότερα την αξιοπρεπή ύπαρξη μας. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι οι αλλαγές που έγιναν όσο αφορά τις αυτοδιοικούμενες περιφέρειες επιβάλλουν την ώριμη ψήφο.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει αυτή η δημοσίευση δεν έχει να κάνει με τον ποιον θα ψηφίσεις. Ο καθένας μας έχει τη δική του αντίληψη πραγμάτων, την δική του κρίση και παίρνει ελεύθερα τη δική του απόφαση, και κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει την απόφαση αυτή ως σωστή ή λάθος. Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν ο καθένας από εμάς αποφασίσει που θα δώσει την ψήφο του ακολουθώντας την διαδικασία που ειπώθηκε παραπάνω, φυσικά λαμβάνοντας υπόψη το κοινό συμφέρον (αφήνοντας πίσω προσωπικά συμφέροντα και ελπίδες, που εδώ που τα λέμε καταντάς ψιλικατζής αφού σου αγοράζουν δύναμη, εξουσία, πλούτο για μια σύμβαση ορισμένου χρόνου στον δήμο για παράδειγμα, για ένα κομμάτι ψωμί), ξεπερνώντας κομματικούς προσανατολισμούς και ιδεολογίες, ψηφίζοντας απλά άνθρωπο  όχι κόμα, προσωπικότητα όχι δύναμη εξουσίας, πλάνο δράσης εφικτό και όχι φρούδες ελπίδες. Όλοι μας λοιπόν έχουμε μισή ώρα ελεύθερο χρόνο για να μάθουμε ποιός θα είναι αυτός που θα ψηφίσουμε αλλά και ποιοί θα είναι αυτοί που δεν θα ψηφίσουμε. Μόνο έτσι θα έχουμε φερθεί εντάξει στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στην πατρίδα μας.


Σ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου