Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Επιχειρήσεις: Σε ποιους κλάδους «ποντάρουν» τώρα για ανάπτυξη


«Η κρίση… τέχνες κατεργάζεται». Η παράφραση του γνωστού ρητού δείχνει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ελέω της πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας αναζητούν διεξόδους σε νέους τομείς για να τονώσουν τις πωλήσεις τους και να αντιμετωπίσουν τα οξύτατα προβλήματα ρευστότητας. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο του περιοδικού «Χρήμα» και των «Money Conference», οι Έλληνες επιχειρηματίες αρχίζουν να επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και εντείνουν τις προσπάθειές για βελτίωση της παραγωγικότητας τους. Παράλληλα, εξετάζουν ευκαιρίες για την επέκταση τους στο εξωτερικό και εγκαταλείπουν πρακτικές πάνω στις οποίες στήριζαν την ανάπτυξή τους, όπως ο τραπεζικός δανεισμός και οι κρατικές επιχορηγήσεις. «Φαίνεται πως επενδύουν σε πιο μακρόπνοα σχέδια και θέλουν να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις και όχι σε δάνεια και επιχορηγήσεις», υπογραμμίζει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Focus Bari, Ξένια Κούρτογλου. 


Κλάδοι- «θησαυροί» 
Ριζική αλλαγή παρατηρείται και στους κλάδους που ρίχνουν το βάρος τους οι εγχώριες επιχειρήσεις. Στο «επίκεντρο» βρίσκονται οι κλάδοι του τουρισμού, του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και των new media (Ίντερνετ, Facebook, twitter κα.) ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τους κλάδους της πληροφορικής και των τροφίμων και ποτών, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντιστάσεις στην κρίση αλλά και στη γενικότερη κάμψη της κατανάλωσης. Αντίθετα, γυρίζουν την «πλάτη» σε λιανεμπόριο, κατασκευές και ΜΜΕ καθώς συνεχίζουν να πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας και την επιδείνωση της ύφεσης. 


«Μαχαίρι στα έξοδα» 
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις περικοπές εξόδων και επιδιώκουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν σε νέο γύρο περικοπών σε μισθούς ενώ καταφεύγουν και στη λύση των απολύσεων, με στόχο να δημιουργήσουν «άμυνες» και να επιβιώσουν της ύφεσης. Οι επιχειρηματίες πάντως επιμένουν να τονίζουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει «φρένο» στο κύμα λουκέτων στην αγορά και την έκρηξη της ανεργίας είναι η νέα κυβέρνηση να κάνει όλες τις ενέργειες για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. Το πρώτο βήμα, επισημαίνουν, πρέπει γίνει με τη μείωση της φορολογίας καθώς η υπέρμετρη φορολόγηση έχει αυξήσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή οικονομικό στίβο. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν πρέπει να καταπολεμηθεί η υπερβολική γραφειοκρατία που εμποδίσει και σε πολλές περιπτώσεις διώχνει τις ξένες επενδύσεις. 



Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου