Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Γιν και Γιανγκ - Σεβαστείτε τις ισορροπίες της φύσης



Δυο αντίθετες έννοιες που όμως η μια συμπληρώνει την άλλη. Συμβολίζουν όλες τις αντιθέσεις της ζωής μας, όλα τα πράγματα που δεν μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο σε αντιθετικά ζευγάρια: φως- σκοτάδι, μέρα νύχτα, ζεστό κρύο… Για να διατηρηθεί η ισορροπία σε όλα όσα υπάρχουν ανάμεσα στον ουρανό και τη γη, αλλά και να εξασφαλιστεί η ενότητα παίζει μεγάλο ρόλο η ίδια η φύση με τα πέντε στοιχεία της: ξύλο, φωτιά, γη μέταλλο, νερό.

Ό,τι υπάρχει γύρω μας, σχήματα, χρώματα, αλλά και κάθε ζωντανό κομμάτι της κοσμικής δημιουργίας υπόκειται στους νόμους των πέντε στοιχείων. Βεβαίως όσον αφορά τον άνθρωπο δεν αναφερόμαστε μόνο στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα του σώματος, αλλά και στα συναισθήματά του.

Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο γιν και στο γιανγκ όπως και στα πέντε στοιχεία, όχι μόνο σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια της κοσμικής δημιουργίας αλλά και μεταξύ τους. Αν κάποιο υπερτερεί σε βάρος των υπολοίπων, διαταράσσεται η ροή ενέργειας όλου του κοσμικού συστήματος. 
Αν νοιώσουμε πως κάτι μας εμποδίζει να αισθανθούμε καλά, αν έχουμε αρρωστήσει είτε στο σώμα είτε στην ψυχή πρέπει να επαναφέρουμε στον οργανισμό μας την ισορροπία που σύμφωνα με την κινέζικη διδασκαλία είναι ασκήσεις σωματικές, θεραπείες με βότανα, βελονισμός και πάνω απ’ όλα ισορροπημένη διατροφή.

Τα πέντε στοιχεία της φύσης είναι τοποθετημένα σ’ ένα νοητό κύκλο με τέτοια σειρά που το ένα να τροφοδοτεί το άλλο. Δηλαδή ξεκινώντας από το ξύλο: τροφοδοτεί τη φωτιά, που με τη σειρά της δίνει τη στάχτη για να εμπλουτίσει τη γη, η οποία γη παρέχει το μέταλλο στο νερό που ποτίζει και θρέφει το ξύλο κ.ο.κ.
Μια υπερβολή ή μια έλλειψη ενός στοιχείου διαταράσσει αυτή την ισορροπία δημιουργώντας προβλήματα στην ενότητα σώμα - πνεύμα - ψυχή αφαιρώντας μας ζωτικότητα και ενέργεια. Υπερβολή στο στοιχείο της φωτιάς (Άρης) μπορεί να μας προκαλέσει υπέρταση ενώ αντίθετα μια αδυναμία σε προβλήματα καρδιάς και κυκλοφορικού.

Αδυναμία στο στοιχείο της γης (Κρόνος) μας γεμίζει με άγχος και ανησυχία σε επίπεδο συναισθημάτων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στο στομάχι.

Αδυναμία στο στοιχείο του μετάλλου (Αφροδίτη) μας κάνει πιο ευπαθείς σε ασθένειες του αναπνευστικού και του ανοσοποιητικού, ενώ αδυναμία στο στοιχείο του νερού προκαλεί προβλήματα στο ουροποιητικό μας σύστημα, αλλά και γονιμότητας και ακοής. Τέλος σχετικά με το στοιχείο ξύλο συνδέονται τα προβλήματα όρασης ενώ είναι ευάλωτα το συκώτι και η χολή.



Πηγή: myhoroscope.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου